Chapel House, York

Chapel House, York

A rather uninspiring 1970’s detached house was the starting point for a comprehensive remodel.

1) Extension of the property in order to accommodate changing family needs – whilst remaining within the local community.

2) The existing 1970,s house was incongruous within its setting. Through extending the house there was an opportunity to address this by presenting a more considered design.

3) Upgrade the building fabric with regard to thermal insulation and natural light in order to reduce energy consumption.

The adjacent Enthorpe House is the primary design reference. This is a typical Georgian brick structure with two story simple gabled profile and pitched slate roof.

Extension of the ridgeline and removal of the existing single story garage of Chapel House simplify it’s profile form and bring it into line with it’s Georgian neighbour. A new gable was built in a brick type carefully selected to harmonise with and compliment the adjacent property. All remaining existing 1970’s brickwork was concealed behind a new brickwork skin and additional thermal insulation.

Existing concrete pan tile roof coverings were removed and replaced with natural state.

The existing metal garage door was removed and the elevation in its place will extend upward in untreated cedar boarding. In time, this will silver and blend with the surrounding brickwork.

Highly insulated cedar boarding and render was used to the rear of the property to further increase thermal performance.

A single story ground floor entrance and dining element projects from the front elevation presenting a positive, high quality and clearly modern address to the street.

New brickwork boundary treatment was used to tie the overall composition into its context and the landscaped front garden mediates the relationship between the house and the street.

Feature in the York Press.

Category

Residential Design