High Point View

High Point View

14 Townhouses on the Whitley Bay Seafront

The practice is currently overseeing construction of fourteen new townhouses, lo-cated on a prominent site on the sea front. Completion is due in early 2018.

High Point View is is intended as a high quality contemporary reinterpretation of the traditional townhouse. The development is an L shaped terrace of fourteen three and a half story family houses, each with an open aspect to the sea. Principle rooms have large areas of glazing together with recessed, sheltered balconies with full exposure to the view.The public front and main entrances are located on the Promenade and Edwards Road, set back behind private town gardens. Car parking and service access are via a secure courtyard to the rear. All houses have two dedicated parking spaces on the site.

The Modern Townhouse terrace.

High Point View townhouses are a reinterpretation of the traditional terrace unit.

In design of individual houses, the basic strategy is to give all properties an open aspect to the sea view. This design principle generates a relatively tall and narrow frontage to each home; a pattern typical of historic coastal and riverfront developments in this region and beyond. Each individual projecting bay window is correspondingly narrow, giving a strong vertical emphasis to the visual rhythm of the terrace, in line with local precedent.

Principle rooms have large areas of glazing together with recessed, sheltered balconies with full exposure to the view.
The public front and main entrances are located on the Promenade and Edwards Road, set back behind private town gardens, enclosed behind low masonry walls and metal rail-ings. These individual private front gardens play an essential role through providing visual diversity as a counterpoint to regularity of the terrace itself. This contrast and opportunity for individual expression is often what brings a street to life.

Car parking and service access are via a secure courtyard to the rear. All houses have two dedicated parking spaces on the site, and at least one space within the curtilage of the property. There are also visitor car parking spaces available on Edwards Road.

In order to avoid pastiche, the traditional building form is given expression through utilising a sympathetic palate of natural materials in a manner appropriate to current construction technologies

Category

Residential Design, Small Developments